Minden héten van egy rendező, akire kiemelt figyelmet fordítunk. A következő ilyen művész az olasz Michelangelo Antonioni, aki nagy szerepet játszott a filmművészet megújításában.

Michelangelo Antonioni (Ferrara, 1912. szeptember 29. – Róma, 2007. július 30.) olasz filmrendező.

      Szülővárosában Ferrara-ban nevelkedett, Bologna-ban  gazdasági és kereskedelmi tanulmányokat folytatott, miközben rajzai és kritikái jelentek meg helyi lapokban. 1939-ben Rómába ment dolgozni és a Centro Sperimentale di Cinematografia hallgatója lett. Mint a neorealizmus követője első filmjei a középosztály mindennapjairól szólnak, mint az Egy szerelem krónikája (1950) vagy A kaméliátlan hölgy (1953) vagy A barátnők (1955). Legnagyobb sikert a trilógia hozta el számára A kaland (1960), Az éjszaka (1961), és A napfogyatkozás (1962), melyekkel jópár díjat kapott. A sikert követően külföldre ment forgatni: mint A nagyítás (1966) Londonban, a Zabriskie Point (1970) valamint a  Foglalkozása: riporter (1975) pedig Amerikában készült. Haláláig rendezett, utolsó filmje az Eros (2004), melyet Steven Soderbergh, Wong Kar Wai társrendezőkkel forgatott.

2007. július 30-án, hétfőn hunyt el Rómában, egy napon Ingmar Bergman svéd filmrendezővel.

Nagyon nagy hatása volt más rendezőkre, többek között Kubrick, Tarkovsky, Kurosawa is kedvenc filmesei között emlegeti, míg Jancsó Miklós a mesterének tartja.

Bővebb életrajz, filmjei, ajánlott cikkek megtalálhatóak a holnapon kilencesterv.com.

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencesterv.blog.hu/api/trackback/id/tr852006573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása