Heti Ajánlat - Jim Jarmusch

2010.09.25. 14:19

Jim Jarmusch 1953. január 22-én született Akronban, Ohio államban, amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, színész és producer.

Jarmusch első filmje, Permanens vakáció (1980) nyilván nem teljesen kiforrott mű, de azért már itt is felfedezhető a rendező egyedi stílusa (a zene hangúlyos szerepe, egyszerű hétköznapi emberek különleges helyzetekbe helyezése). Barátja, a zenész John Lurie itt tűnt fel először filmszerepben.
Második filmjét, a Florida, a paradicsom-ot (1984) a Törvénytől sújtva (1986) követett, amelyet házi operatőre Robby Müller fényképezett, akivel aztán később több filmben is együttműködött (Mystery Train, Halott ember, Szellemkutya).
Negyedik filmjének, (Éjszaka a Földön) mindössze nyolc nap alatt írta meg a forgatókönyvét és végig eredeti helyszíneken forgatták. A filmzenét Tom Waits készítette.
Jarmusch 2005-ig nem volt hajlandó nagy stúdió felügyelete alatt filmet készíteni.
A Hervadó virágok-kal elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját. Bár a film az Elveszett jelentés után készült, Jarmusch már Sofia Coppola filmje előtt kifejezetten Bill Murray-nek írta Don karakterét.

Legújabb filmje Az irányítás határai (2009).

Filmjeit megtalálod: kilencesterv.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencesterv.blog.hu/api/trackback/id/tr822322334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása